«Κοκορομαχίες», με σκοπό τις εντυπώσεις και την απόκρυψη των ευθυνών τους, από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή.
ΚΚΕ: «Μόνο αν χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα»
Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ |
Ανέξοδες καταγγελτικές κορόνες, φιλολογία και πινγκ πονγκ ευθυνών. «Καυγάς για το πάπλωμα», αλλά ταυτόχρονα σύμπνοια στη διαχειριστική λογική και αποδοχή του συστήματος. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς από ορισμένα ενδεικτικά γεγονότα, που παραθέτουμε, της τριήμερης συζήτησης στην ολομέλεια του Γ' θερινού τμήματος.
«Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής τόσο γι' αυτούς που αθλούνται όσο και γι' αυτούς που παρακολουθούν τις αθλητικές διοργανώσεις. Είναι όμως η μετατροπή των δεύτερων δηλαδή των θεατών και των φιλάθλων σε επαγγελματίες χειροκροτητές ομάδων, που γρήγορα μετεξελίχθηκαν σε εστίες εγκληματικής δραστηριότητας», είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης. «Ξέχασε», όμως, να πει ποιος μετέτρεψε τους φιλάθλους σε «επαγγελματίες χειροκροτητές». Το πλαίσιο (εμπορευματοποίηση) που διέπει τον αθλητισμό και οι επιχειρηματίες - παράγοντες. Αρα σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν όσοι δημιούργησαν - συντηρούν το πλαίσιο αυτό και συναγελάζονται με τους υπαίτιους.
Και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό. Το λέει και ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Μόνο που αναζητεί τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και όχι του κόμματος στο οποίο ανήκει...: «Υπήρξαν και υπάρχουν για πολλά χρόνια παράγοντες οι οποίοι απομυζούν τον ιδρώτα και το αίμα των αθλητών, επιχείρησαν και επιχειρούν να κατασκευάσουν χάρτινες τίγρεις και να κρυφτούν από πίσω για να κερδίσουν χρήματα, δημοσιότητα, δύναμη. Τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν συνέπεσε να κυβερνούν τη χώρα την περίοδο που κραταιοί επιχειρηματίες - οι οποίοι επιθυμούσαν να αυξήσουν το γόητρό τους και τη δύναμή τους, αλλά και την άμυνά τους - ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ιδιοκτησία των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών σαν άμυνα απέναντι σε ανταγωνιστές τους ή σαν άμυνα απέναντι και στον έλεγχο που υφίσταντο από τη Δικαιοσύνη για κατηγορίες που υπήρχαν εναντίον τους; Τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτοί οι ισχυροί παράγοντες της οικονομίας δημιουργούσαν ιδιωτικούς στρατούς και τους στοίχιζαν πίσω τους, στους λεγόμενους Συνδέσμους Φιλάθλων;... Η πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται να υπάρχει έννομος τάξη δύο ειδών και δύο εκδοχών. Μία έννομος τάξη εκτός γηπέδων για τον απλό πολίτη που παρκάρει παράνομα το αυτοκίνητό του και παίρνει κλήση - και σωστά - και μία έννομος τάξη μέσα στα γήπεδα, όπου ο πρόεδρος της κάθε ΠΑΕ είναι ο δικτάτωρ, ο μονάρχης, ο απόλυτος δεσπότης των πάντων και εξευτελίζει όλες τις αρχές του τόπου, γιατί έχει την κερκίδα μαζί του». Αραγε ο κύριος Παναγιωτόπουλος δε γνωρίζει πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν και επί διακυβέρνησης ΝΔ;
Τα παιχνίδια εντυπώσεων και τα ήξεις αφήξεις, έχουν βέβαια και παρενέργειες. Π.χ. Ο υπουργός να δηλώνει κατηγορηματικά πως «κανένας δεν πιστεύει ότι ο αθλητισμός παράγει βία» και ο βουλευτής της συμπολίτευσης, Κ. Μπαντουβάς, να υποστηρίζει: «Η βία που παρατηρείται στα ελληνικά γήπεδα δεν αποτελεί φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα του επαγγελματικού αθλητισμού και η αντιμετώπισή του προϋποθέτει τη δημιουργία στους φιλάθλους της ευθύνης να αποφεύγουν τα έκτροπα και την παραβατικότητα»...
«Στρουθοκαμηλίζουμε, κύριε υπουργέ», είπε - κάποια στιγμή - η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα. Προφανώς, όχι με αυτοκριτική διάθεση, αν και θα έπρεπε. Κατηγόρησε τη ΝΔ για «διαπλοκή όπου το κράτος γίνεται φθηνός μεσίτης της περιουσίας του ελληνικού λαού», «φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης των πάντων», που «είναι εμπεδωμένη αξία για σας είτε αφορά στα λιμάνια, στον ΟΤΕ και στην Ολυμπιακή είτε αφορά στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στην ιδιωτικοποίηση της καταστολής, στην ισχυροποίηση των χορηγών, στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών ακινήτων, στην κατάρρευση του μαζικού και του σχολικού αθλητισμού». Συμφωνούμε απόλυτα. Αυτά κάνει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ όμως τι έκανε; Ποια είναι η πολιτική και πρακτική του επιλογή; Γιατί "ξέχασε" να μας πει η κυρία Σακοράφα;
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, υποστήριξε πως «όλοι επιθυμούμε κατ' αρχάς έναν ευρύτατα διαδεδομένο λαϊκό αθλητισμό, κάτι που να καλύπτει κυρίως τη νεολαία μας, να ξεκινάει από τα σχολεία και να επεκτείνεται σ' όλη τη ζωή των ανθρώπων, για όλους τους εργαζόμενους». Φυσικά, απέφυγε να πει, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν τα υλοποίησε όλα αυτά. Αλλά ενδιαφέρον έχει και πώς, λίγο μετά, αποδεικνύει τη βασιμότητα των λόγων του. Κρίνει λοιπόν την επιτυχία με βάση τα μετάλλια (...) άρα βγάζει πιο καλό το κόμμα του από τη ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Πάγκαλου, ζήτησε καθιέρωση απλής αναλογικής (στις εκλογές των ομοσπονδιών), αλλά στη συνέχεια ζήτησε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες και να γίνει διάλογος... Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και ζήτησαν τα ...ρέστα από την κυβέρνηση που δεν τους επιβάλλει τις δέουσες κυρώσεις (λες και αυτοί, ως κυβέρνηση, το έκαναν). Μέχρι που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης, κατηγόρησε τη ΝΔ «ότι το νομοσχέδιο αδυνατεί να ερμηνεύσει τα αίτια της βίας στο χώρο του αθλητισμού και βεβαίως να απαντήσει σ' αυτά με μια σειρά μέτρων και τομών. Επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες στις ΠΑΕ»...
«Γιατί δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση; Διότι δε χτυπάει τη ρίζα του προβλήματος», επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Η οποία είναι «ο επαγγελματισμός, η εμπορευματοποίηση, η επιχειρηματικότητα στον τομέα του αθλητισμού. Οταν το κριτήριο για τα κόμματα που μας κυβέρνησαν ή μας κυβερνούν είναι η ελεύθερη αγορά σ' όλους τους τομείς, βεβαίως και στον τομέα του αθλητισμού, ενώ το κριτήριο θα έπρεπε να είναι ότι η άθληση ή η φυσική αγωγή είναι κοινωνικό δικαίωμα. Δεν είναι εμπόρευμα, για να το ξεπουλούν διάφοροι επιχειρηματίες, διάφοροι σπόνσορες και διάφοροι χορηγοί ή να εκμεταλλεύονται την εικόνα του αθλητισμού και τους διεθνείς αλλά και τους εσωτερικούς αγώνες για να βγάζουν χρήματα ακόμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ολοι αυτοί είναι ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων που οδηγεί τα πράγματα στο να έχουμε και βία και ντόπινγκ και άλλα άσχημα φαινόμενα».
Τόνισε ότι «οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ - και κυρίως εκείνες οι οποίες ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους - χρειάζονται στρατούς ιδιωτικούς και τους χρειάζονται, όπως είπαμε και στην επιτροπή, όχι μόνο για το πρεστίζ και για το ποιος βγήκε πρώτος και να καμαρώνουν και όχι μόνο για χόμπι. Ο πρωταθλητισμός δεν είναι μόνο για χόμπι, είναι και για να προωθούν τα γενικότερά τους οικονομικά και επιχειρησιακά συμφέροντα».
«Το ντοπάρισμα έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Κι έχει έκταση, διότι ο καθένας θέλει να είναι υψηλού επιπέδου αθλητής, γιατί έχει κάνει συμβόλαιο με κάποια αθλητική εταιρεία ή δεν ξέρω τι άλλη εταιρεία και προσδοκά χορηγούς και σπόνσορες. Και η Ομοσπονδία στηριγμένη σ' αυτόν τον αθλητή, έχει κι αυτή οφέλη και οι προπονητές θα έχουν οφέλη και οι γιατροί θα έχουν οφέλη. Η Παγκόσμια Ολυμπιακή Επιτροπή και ο κ. Ρογκ δε γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος; Αφού έχουν μετατρέψει σε επιχείρηση τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε σόου έχουν μετατραπεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ξεκινάει από εκεί η ανοχή και φτάνει μέχρι τους δικούς μας αθλητές, που υφίστανται και τις τιμωρίες σε τελευταία ανάλυση, όταν ανακαλύπτονται. Η άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς ντόπινγκ, χωρίς ουσίες, χωρίς κίνητρα τα οποία να σπρώχνουν τον αθλητή - όπως και οι γονείς πολλές φορές σπρώχνουν τον αθλητή - να βγει πρώτος στους αθλητικούς αγώνες, να διακριθεί. Για μας η απάντηση είναι η ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Και μαζικός λαϊκός αθλητισμός σημαίνει εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου για τη νεολαία, που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτος, ακόμη κι από την πιο μικρή ηλικία, ακόμη και από την ηλικία των μαθητών. Σημαίνει υποδομές, σημαίνει γυμναστές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου