the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Απλά τα είναι τα πράγματα η ΖΕΝΙΤ είναι ομάδα του Λένινγραντ.

Χτες βράδυ έγινε αυτό που λέγαμε ότι θα γίνει εδώ και καιρό. Ότι η Ζενίτ θα κατακτήσει το Σούπερ Καπ Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της.. και αυτό θα είχε τελειώσει ως ιστορία νωρίτερα αν δεν υπήρχε για τη Γιουνάιτετ ο τεράστιος ποδοσφαιριστής Κάρλος Τέβες, ένας απ' τους 10 καλύτερους παίχτες στο κόσμο αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο για μας το ματς δεν είχε νικητή μια Ρώσικη ομάδα, αλλά μία ομάδα που αξιοποίησε το Σοβιετικό της παρελθόν με τς τεράστιες υποδομές και με το παραδοσιακό σοβιετικό ποδόσφαιρο απέναντι σε ένα απρόσωπο κολοσσό, εκπρόσωπο της πιο απεχθούς ποδοσφαιρικής σχολής (πάντα με τα δικά μας κριτήρια) της Βρετανικής
Ανεξάρτητα του τι πρεσβεύουν σήμερα οι νεόπλουτοι Ρώσοι Καπιταλιστές, το ποδόσφαιρο της καπιταλιστικής Ρωσίας στο επίπεδο της τεχνικής και του πως παίζετε είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής δουλειάς που γίνονταν σε επίπεδο μαζικού λαϊκού αθλητισμού επί ΕΣΣΔ και που τα πρώτα χρόνια της καπιταλιστικοποιήσης το είχαν "φτύσει" οι οπαδοί της στη Ρωσία, γυρίζοντας το ποδόσφαιρο τους πολλά χρόνια πίσω.
Σε καμία περίπτωση, τώρα που έχει πάρει φόρα για να έρθει ξανά μπροστά στο προσκήνιο των εξελίξεων το "Ρώσικο Ποδόσφαιρο", οι Ρώσοι καπιταλιστές χρησιμοποιούν τις σοσιαλιστικές υποδομές χωρίς όμως το σοσιαλισμό αλλάζοντας του κατεύθυνση τροχιοδρομόντας του στις Ράγες του καπιταλισμού με σοβιετικές υποδομές.
Γι' αυτό ας πάψουν να ισχυρίζονται ορισμένοι ότι στις χώρες αυτές δεν υπήρχαν σοβαρές υποδομές. Ερώτηση: τότε γιατί αυτές αξιοποιούνται ακόμα και σήμερα για τα κέρδη αυτή τη φορά; Είναι δεδομένο ότι αν δεν υπήρχαν αυτές, μια ολόκληρη χώρα θα δυσκολεύονταν να βρει ποδοσφαιρική ταυτότητα όπως είχε γίνει απ' το 1991-2000.
Όσο για το όνομα κανείς ακόμα και σε αυτή τη Καπιταλιστική Ρωσία δε τη λέει Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης αλλά Λένινγκραντ...

Ραδιο Collectiva

2 σχόλια:

rigolleto είπε...

Το νήμα της Ιστορίας είναι συνεχόμενο φίλε μου. Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν, η επιτυχία της Ζενιντ μπορούμε να πούμε οτι έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να διαλέγουμε ποια απο τα σημερινά φαινόμενα έχουν ρίζες στο παρελθόν. Γιατί απλούστατα παρθενογένεση δεν υπάρχει. ΟΛΑ τα φαινόμενα μιας κοινωνίας έχουν ιστορική συνέχεια.

Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν που η επιτυχία της ζενιντ ειναι αποτέλεσμα της προηγούμενης κοινωνικής κατάστασης, και ο σημερινός ακραίος ρώσσικος καπιταλισμός είναι αποτέλεσμα της ίδιας σταλινικής στρέβλωσης του σοσιαλισμού.

Γιατί αν δεν υπήρχε αυτή η στρέβλωση το καθεστώς θα ήταν σοσιαλιστικό και δεν θα κατέρρεε. Ή ακόμη και αν γίνονταν προσπάθεια ανατροπής του, ο λαός θα έβγαινε στους δρόμους να το υπερασπίσει αντί να πανηγυρίζει για την πτώση του.

Και για να γίνω πιό σαφής στο θέμα της στρέβλωσης, θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα.
Η Σοβιετική Ένωση είχε πάντα ομάδες ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο. Υπήρχε κανένας λόγος; Γιατί έπρεπε να εμπλακεί σαυτό; Τι ήθελε να αποδείξει;
Αφού είναι γνωστό ότι τόσο το ποδόσφαιρο όσο και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό. Είναι δημιουργήματα της αστικής τάξης για να αποκοιμίσει το εξαθλιωμένο προλεταριάτο, τα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης.

Radio Collectiva Team είπε...

Το ότι η περίοδος του Στάλιν ήταν η περίοδος που διαστρέυλωσε το σοσιαλισμό μη το λες παρά έξω γιατί ακόυγετε αν δεν είναι ανέκδοτο.
Όσον αφορά το σοσιαλισμό που υπήρξε με όλες τις αδυναμίες του, ανατράπηκε και μάλιστα υπήρξαν και λαϊκές αντιδράσεις πράγμα που προφανώς να μη το έχεις μάθει γιατί περιορίζεσαι σε αυτά που ακούς. Δε μιλάω μόνο για το δημοψήφισμα που κατά 70% ήταν υπέρ της διατήρησης του σοσιαλισμού και τςη ΕΣΣΔ, αλλά και για αντιδράσει που το "καθεστώς" Γκορμπατσόφ-Γιέλτσιν έντεχνα κάλυψαν...
Φυσικά τα προβλήματα σχετικής στρεύλωσης του σοσιαλισμού παροσυιάστηκαν στην ΕΣΣΔ μετά το παρουσιάστικαν μετά το θάνατο του Στάλιν όου έμπαιναν ζητήματα κέρδους δηλαδή ιδιοτικοικονομικά κριτήρια, δε γίνονταν μέλη του κόμματος εργάτες και πήγαμε σε αυτό ανύπαρκτο "παλλαϊκό" κράτος, στο οποίο όλοι οι δεξιοί οπορτουνιστές του περασπίζονται.Φυσικά σοσιαλισμός υπήρξε αλλά σαρκίζονταν απο κάτι Μπουχαρινικούς σαν το (Χρουτσόφ-Γκορσμπατσόφ).

the blog powerd by istosch-data &web center