the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η πολιτική των κερδών με αθλητισμό που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες


Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο». Τη φράση αυτή είχε χρησιμοποιήσει ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, για να σχολιάσει λακωνικά τη φιλοσοφία αλλά και τα επιμέρους κομμάτια του νομοσχεδίου (που ψηφίστηκε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων - κατά πλειοψηφία - τη βδομάδα που μας πέρασε) για τη βία και το ντόπινγκ. Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για κάθε κυβερνητικό («γαλάζιας» ή «πράσινης» απόχρωσης) πόνημα αλλά και ...εναλλακτική πρόταση «θεραπείας» (και) για τον αθλητισμό από τους διαφωνώντες συμφωνούντες - με το σύστημα - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Του εξωραϊσμού της πραγματικότητας και της διαχείρισης. Μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες ή να χρησιμοποιούν άλλους δρόμους αλλά καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Να στηρίζουν το σύστημα.

Διαπιστώσεις, καταγγελτικός λόγος, φραστικές υπερβάσεις, κινήσεις εντυπωσιασμού, αποσπασματικές και σπασμωδικές αντιδράσεις, εφήμερου χαρακτήρα ανολοκλήρωτες και ανέξοδες πολιτικές που αναλώνονται στο μερικό και το αποκόπτουν από το γενικό. Οι πράξεις και ο λόγος τους καλλιεργούν την ουτοπία ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η πολιτική των κερδών με αθλητισμό που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

«Στρουθοκαμηλισμός» και κοροϊδία

Τα παραδείγματα που τεκμηριώνουν το στρουθοκαμηλισμό και την κοροϊδία των υπερασπιστών του συστήματος είναι πάρα πολλά. Θα παραθέσουμε, ενδεικτικά, κάποια από αυτά. Στη διάρκεια της συζήτησης του προαναφερόμενου νόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης, μίλησε για τη μη ανάδειξη έστω ενός αθλητή από το σχολικό αθλητισμό. 'Η την έλλειψη σωστής αθλητιατρικής υποδομής στη χώρα. Χωρίς βέβαια να επεκταθεί στο γιατί και με ποιανού ευθύνη... Η βουλευτίνα της συμπολίτευσης Φ. Πιπιλή, κατήγγειλε - μεταξύ άλλων - την κατάληξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διάρθρωση και τον προσανατολισμό της ΔΟΕ, τις καταστρεπτικές για τον ελληνικό λαό συνέπειες από τη διοργάνωση το 2004. Και επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Λες και η ΝΔ ακολούθησε και ακολουθεί αντίθετες διαδρομές, έχει άλλο προσανατολισμό...

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης, κατήγγειλε ότι η ΝΔ δίνει περίπου 200 ευρώ το χρόνο σε κάθε σχολείο για αθλητισμό. «Ξέχασε» φυσικά να πει πώς αντιμετώπισε το θέμα του σχολικού αθλητισμού το κόμμα του όταν ήταν στην κυβέρνηση... «Ομόχρωμη» συνάδελφός του μίλησε για «μαϊμούδισμα», εκνευρισμένη γιατί κανείς δεν είπε ότι μια λέξη εξηγεί το φαινόμενο του ντόπινγκ: «Χο-ρη-γοί» ανέφερε με στόμφο. Ξεπερνάμε το γεγονός ότι ψεύδεται γιατί... μάλλιασε η γλώσσα των βουλευτών του ΚΚΕ να το επισημαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμά του αλλά και ως κυβέρνηση, τι έκανε;

Βιβλία μπορεί να γράψει κάποιος για το απύθμενο θράσος και την υποκρισία των φραστικά υπερασπιστών του λαϊκού συμφέροντος. Βουλευτές και βουλευτίνες μίλησαν για την ανάγκη μαζικής και διά βίου άθλησης, με στόχο την υγεία και όχι τον πρωταθλητισμό. Δεν είπαν βέβαια γιατί οι πολιτικές των κομμάτων τους κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και γιατί αυτοί/ές τα στηρίζουν... Αλλά ας το ξεπεράσουμε και αυτό. Για να δούμε - με ένα ακόμα παράδειγμα - πώς ενδιαφέρονται, στην πράξη και όχι στα λόγια, για «την υγεία της νεολαίας και των παιδιών μας». Επί περίπου 9 χρόνια αδιαφορούν εγκληματικά, για το γεγονός ότι η διαδικασία βεβαίωσης υγείας για αθλητική δραστηριότητα είναι παράνομη (!..).

Ανθυγιεινές και επικίνδυνες πολιτικές

Οπως είχαμε αποκαλύψει (27/1/2008) υπάρχει κενό νόμου, αναφορικά με το ποιας ακριβώς ειδικότητας ιατρός είναι υπεύθυνος για την εξέταση των αθλητών/τριών και με ποιο πλαίσιο. Ολοι οι υγειονομικοί φορείς, από το 1999 (!), αναμένουν μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα υγειονομικά θέματα του αθλητισμού...

Τα θέματα πιστοποίησης υγείας των αθλητών και αθλητριών ρυθμίζονται από το άρθρο 33 παρ. 9 του νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121). Η πιστοποίηση ρητά χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική και γίνεται «σε δελτίο υγείας που εκδίδει η οικεία ομοσπονδία και το οποίο θεωρείται από νομαρχιακό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή αγροτικό ιατρείο ή υγειονομική στρατιωτική μονάδα ή από έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ιατρούς». Οι παράμετροι συγκεκριμενοποιούνται «με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΕΚΑΕΤ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Τεχνολογίας)».

Δηλαδή, για να είναι νόμιμη και ουσιαστική η πιστοποίηση υγείας αθλητή/τριας έπρεπε ο πολιτικός προϊστάμενος της υγείας να καθορίσει, με απόφασή του, τις προϋποθέσεις και τα πλαίσια. Αυτό, ως σήμερα, δεν έχει γίνει... Αρα δημιουργούνται δύο θέματα. Ενα ουσίας (ιατρικό) και ένα τύπου (νομικό).

Αφ' ενός λοιπόν, κανένας γιατρός δεν είναι νομικά καλυμμένος όταν δίνει ιατρική γνωμάτευση. Γι' αυτό και το ΙΚΑ, στις 3/12/07 (με αριθμό πρωτοκόλλου Γ32/2088) δεν επιτρέπει να δίνονται βεβαιώσεις «που οι ασφαλισμένοι μας πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των Δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας, όπως ο Πρωταθλητισμός»...

Αφ' ετέρου, ουσιαστικά, ο έλεγχος γίνεται... στο περίπου και επαφίεται - η ποιότητά του - στην (επαγγελματική και ανθρώπινη) συνείδηση του γιατρού. Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες οδηγίες, για το ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος, ποιος τις κάνει, σε τι υποδομές, κάθε πότε, ποιες καταστάσεις υγείας αποκλείονται για άθληση κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες. Αλλο πλαίσιο απαιτείται π.χ. για ποδοσφαιριστές, άλλο για κολυμβητές. Αλλες ανάγκες και ιδιαιτερότητες (σωματικές ή ψυχικές) έχουν τα παιδιά αθλητές, άλλες οι έφηβοι, άλλες οι άντρες, άλλες οι γυναίκες (για τις οποίες πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η αναπαραγωγική τους υγεία) κλπ.

Η απουσία του πλαισίου καθιστά τα παιδιά, τη νεολαία, τους εργαζόμενους που θέλουν να αθληθούν, απόλυτα εκτεθειμένους. Η κυβερνητική αδιαφορία τους αναγκάζει καθημερινά να παίζουν «ρώσικη ρουλέτα», με την υγεία ή και τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αθλητιατρικά συνέδρια κάθε χρόνο στη χώρα μας συμβαίνουν 20 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του... ενδιαφέροντος «μπλε» και «πράσινων» για την υγεία της νεολαίας και των παιδιών...

ΚΚΕ: Αθλητισμός από και για τον άνθρωπο

Το ΚΚΕ, χωρίς καιροσκοπισμούς και «περικοκλάδες», είναι αταλάντευτα, υπέρ του αθλητισμού από και για τον άνθρωπο. Δε φοβάται να πάει «κόντρα στο ρεύμα», δε «στρογγυλοποιεί» τις θέσεις του για να είναι αρεστό από το στάτους κβο. Αλλωστε, η ίδια η (μαύρη) πραγματικότητα δικαίωσε τη θέση του πως η εμπορευματοποίηση καταστρέφει τον αθλητισμό και ακυρώνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα του λαού στην άθληση.

Το ΚΚΕ δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Οι εξαιρετικά αρνητικές καταστάσεις που ζούμε θα γίνουν χειρότερες από την πορεία περαιτέρω εμπορευματοποίησης που προωθούν, με τις πολιτικές τους, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υποστηρικτές της. Η κατάσταση στον αθλητισμό δεν παίρνει γιατρειά με μικροβελτιώσεις και μέτρα δήθεν ελέγχου. Η σήψη είναι πολύ βαθιά και για να ανακοπεί χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απεγκλωβισμός του αθλητισμού από τον εναγκαλισμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και αποφασιστική πριμοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού για όλο το λαό.

Η πρότασή του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και μπορεί να βρει απήχηση στη συνείδηση του λαού. Αναγκαία προϋπόθεση για την προώθησή της, είναι ένα ρωμαλέο, μαζικό, διεκδικητικό, μακριά από αυταπάτες αλλά και ηττοπάθειες κίνημα, από τα κάτω. Που θα βάζει και θα παλεύει συγκεκριμένους στόχους, που θα προσπαθούν να λύσουν επιμέρους ζητήματα του σήμερα αλλά ταυτόχρονα θ' ανοίγουν το δρόμο σε ευρύτερες και ριζικότερες αλλαγές.

Αυτή η ανατροπή στην αθλητική πολιτική συμβαδίζει με ριζικές αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων, με διεργασίες ρήξης με την αστική πολιτική, ανεξάρτητα από τον πολιτικό σχηματισμό διαχείρισής της. Η επιβολή μιας φιλολαϊκής αθλητικής πολιτικής είναι υπόθεση και συμφέρον των εργαζομένων, είναι μέρος γενικότερων βαθιών αλλαγών στη χώρα που ο λαός με τον αγώνα του θα επιβάλει. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που ζουν τον εμπαιγμό και την υποκρισία έχουν συμφέρον να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.


Γ. Καντζιλιέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center