the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εδώ και πολλά χρόνια έχουν χάσει το νόημα και το ρόλο τους, τα όποια θετικά στοιχεία είχαν μετά την επανασύστασή τους, σαν διαδικασία φιλίας των λαών, ευγενούς άμιλλας, συναγωνισμού και ισότιμης συνεργασίας. Δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γενικότερα οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, είναι έκφραση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού στη σημερινή φάση ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος και των αναγκών των μονοπωλίων να διευρύνουν τη δράση τους σε κάθε σφαίρα της πνευματικής παραγωγής και της κοινωνικής ζωής.

Σχεδόν όλα τα αθλήματα, οι μεγάλες ομάδες και οι πιο ταλαντούχοι αθλητές ελέγχονται από τα διεθνικά μονοπώλια που κυριαρχούν στη διεθνή αγορά και σχετίζονται άμεσα με τον εμπορευματοποιημένο Αθλητισμό.

Ολη η δομή των Ολυμπιακών Αγώνων, η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αποτελούν πολυπλόκαμο μηχανισμό οικονομικών συμφερόντων και χειραγώγησης των λαών, της νεολαίας με παγίδα το αθλητικό ενδιαφέρον.

Οι επιπτώσεις από την πορεία περαιτέρω εμπορευματοποίησης του αθλητισμού που προώθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εξαιρετικά αρνητικές.

Η επιχείρηση "Ισχυρή Ελλάδα" και στον Αθλητισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχει εξελιχθεί σε τραγωδία.

Η επιδίωξη μεταλλίων και ο πρωταθλητισμός "πάση θυσία" προκάλεσε τον παραλογισμό του ντοπαρίσματος που πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, καταστρέφοντας την υγεία νεαρών αθλητών, ακυρώνοντας την ίδια την ουσία του αθλητισμού, θέτοντας και την επιστήμη στην υπηρεσία ανήθικων επιδιώξεων.

Συνετέλεσε ακόμα στην απορρόφηση όλων σχεδόν των πόρων και στη συρρίκνωση κάθε προγράμματος μαζικού αθλητισμού, ερασιτεχνικού και γενικά κάθε αθλητικής δραστηριότητας που δεν υπηρετεί τα κέρδη και τον αθλητισμό - επιχείρηση.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η εμπορευματοποίηση καταστρέφει τον αθλητισμό και ακυρώνει ολοκληρωτικά το δικαίωμα του λαού στην άθληση.

Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άθληση, ώστε να βγουν γνήσια και πολλά ταλέντα και ο συναγωνισμός να είναι πραγματικός και υγιής, διαμορφώνονται σούπερ αθλητές, οι οποίοι είναι όμηροι αυτών που τους κατασκευάζουν. Ιδιαίτερα στο επίπεδο που έχουν φθάσει σήμερα οι αθλητικές επιδόσεις, κάθε επιδίωξη υπέρβασης τους οδηγεί όλο και πιο βαθιά στο τούνελ των αναβολικών.

Οι σούπερ ομάδες και αθλητές χρησιμοποιούνται ως πρότυπα, ως μηχανισμός μαζικής χαύνωσης και αποπροσανατολισμού, ώστε να αποδεχτούν κυρίως οι νέοι το σύστημα της οικονομικής κυριαρχίας και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, τις ιδέες και τις αξίες που παράγει με επίκεντρο την «ατομικότητα», να μη στραφούν στη συλλογική μαχητική αμφισβήτησή τους.

Είναι ουτοπία, λοιπόν, να ισχυρίζεται κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να υπάρξει καθαρός αθλητισμός, ότι μέτρα αποκλειστικά κατασταλτικού χαρακτήρα, ένταση των ελέγχων, αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Αποτελεί ουτοπία ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά η πολιτική των κερδών με αθλητισμό που εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η ζωντανή εμπειρία του ελληνικού λαού από το 2004 και ύστερα, όπως και η παγκόσμια πείρα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αυτό απέδειξε το κοινό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που συγκροτήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 2004 "για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων και διαφάνειας στον αθλητισμό" που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Το ΚΚΕ δε συμφώνησε, κατέθεσε πόρισμα με τις απόψεις, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του, που αδιαμφισβήτητα δικαιώθηκαν. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της εξυγίανσης του αθλητικού οικοδομήματος, για άλλη μια φορά είναι υποκριτικές και αποπροσανατολιστικές.

Η κατάσταση στον αθλητισμό δεν παίρνει γιατρειά με μικροβελτιώσεις και μέτρα δήθεν ελέγχου. Η σήψη είναι πολύ βαθιά και για να ανακοπεί χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απεγκλωβισμός του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων από τον εναγκαλισμό του μονοπωλιακού κεφαλαίου και αποφασιστική πριμοδότηση της ανάπτυξης του αθλητισμού για όλο το λαό.

Αυτή η ανατροπή στην αθλητική πολιτική συμβαδίζει με ριζικές αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων, με διεργασίες ρήξης με την αστική πολιτική, ανεξάρτητα από τον πολιτικό σχηματισμό διαχείρισής της. Η επιβολή μιας φιλολαϊκής αθλητικής πολιτικής είναι υπόθεση και συμφέρον των εργαζομένων, είναι μέρος γενικότερων βαθιών αλλαγών στη χώρα που ο λαός με τον αγώνα του θα επιβάλει. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που ζουν τον εμπαιγμό και την υποκρισία έχουν συμφέρον να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν όσο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ διεκδικεί τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό του λαού και της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση, νομικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό.

Παλεύει για:

-- Τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος φυσικής αγωγής και αθλητισμού στην εκπαίδευση, για κάθε φάση της σχολικής ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες σωματικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης των νέων.

-- Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές φυσικής αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.

-- Να διαμορφωθούν προϋποθέσεις δωρεάν άθλησης για όλους μέσα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-- Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός, που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες. Η βάση του αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά και σε αυτήν τη βάση στηρίζεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, ο οποίος έχει τη μέριμνα του κράτους.

-- Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων, ώστε η άθληση να είναι δωρεάν. Καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή οργάνων του αθλητικού οικοδομήματος, για να υπάρχει πλατιά εκπροσώπηση και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Οι χιλιάδες γονείς που βάζουν καθημερινά το χέρι στην τσέπη για να αθληθούν τα παιδιά τους, οι χιλιάδες που ασχολούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία αγαπούν τον αθλητισμό και είναι εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους, οι χιλιάδες αθλητές, που στην πλάτη τους παίζονται παιγνίδια, οι προπονητές, όλοι όσοι ανησυχούν για την καταστρεπτική επίδραση στη συνείδηση και στη συμπεριφορά της νεολαίας μας, έχουν συμφέρον να κάνουν και δικιά τους υπόθεση αυτόν τον αγώνα.

Να απορρίψουμε την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Να καταργήσουμε τον αθλητισμό - επιχείρηση.

Να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα για όλους στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΘΗΝΑ 2/9/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

the blog powerd by istosch-data &web center